STREVEN NAAR EEN GEZOND LEVEN

Vermoeidheid

Natuurlijk is iedereen wel eens moe, maar over het algemeen is dat van voorbijgaande aard. Vermoeidheid is een vorm van uitputting van arbeid, inspanning of stress.

We kennen fysieke en mentale vermoeidheid. Fysieke of Lichamelijke vermoeidheid heeft een verscheidenheid aan oorzaken. Mentale vermoeidheid komt vaak tot uiting in de lichamelijk zwakke punten. Waar de orthomoleculaire therapeut voornamelijk kan ondersteunen bij vermoeidheid; als gevolg van tekorten die ontstaan door leefstijl bijvoorbeeld  bij intensieve belasting van het lichaam zoals sport of een bijwerking  van medicijngebruik.

Wat kan de oorzaak zijn?

Vermoeidheid kent verschillende oorzaken. Soms gaat het simpel om een verstoorde vochtbalans doordat je te weinig drinkt. Een andere mogelijkheid is dat je te weinig “brandstof” hebt door te weinig te eten. Of wellicht heb je een voedselallergie. Heb je een chronische ziekte? Dan is de kans op chronische vermoeidheid groot. Of je gebruikt een medicijn die vermoeidheid als bijwerking heeft. Als jouw vermoeidheid voor een lange periode aanhoudt, is het belangrijk dat je onderzoekt wat de oorzaak van jouw vermoeidheid is. Het is niet verstandig om bij langdurige vermoeidheid te denken: “Het gaat wel over”. Hoe eerder je weet wat de oorzaak is, hoe sneller jouw probleem wordt aangepakt.

Negatieve effecten

Vermoeidheid beïnvloedt jouw leven, het beperkt je vaker dan je lief is. Het effect voor je gezondheid is ook groot. Vermoeidheid verzwakt namelijk je immuunsysteem, werkt vertragend op het herstellend vermogen van jouw lichaam. Daarnaast beperkt het ook je sociale leven door onder andere vergeetachtigheid, slaperigheid, angstklachten, moeite met het nemen van beslissingen en je bent minder in staat tot inspanningen. Vermoeidheid is een complex probleem, wel één waarvan je de oorzaak moet onderzoeken.
Vermoeidheid Salutem IQ

B12 tekort

Wanneer je een tekort hebt aan vitamine B12, is één van de symptomen vermoeidheid. Die vermoeidheid kan dan in alle gradaties voorkomen en zich zelfs uiten in chronische vermoeidheid. Gebruik je al jaren medicijnen zoals metformine of maagzuurremmers? Dan kan dit een oorzaak zijn van een B12 deficiëntie.(tekort) Jouw lichaam heeft van nature een voorraad van ongeveer 5 jaar. Ben je al langere tijd vermoeid door een tekort van B12 dan speelt dit al minimaal 5 jaar. Een tekort van B12 is niet zomaar “even” verholpen, er is een langere periode nodig om het tekort op te heffen. Een niet vastgesteld B12-tekort kan leiden tot onherstelbare schade. Weet dat veel chronische klachten worden veroorzaakt door B12-tekort.

Tips tegen vermoeidheid:

Houdt de vochtbalans goed en je gaat veel beter functioneren. Door te weinig vocht voel je je moe.

Het lichaam komt tot rust en herstelt veel beter.

Je lever moet alcohol uit het lichaam verwijderen, er wordt formaldehyde gevormd.
Het verwijderen van die formaldehyde kost moeite en tijd voor de lever.

Eet voldoende groenten en fruit. Te weinig voedingsstoffen dragen bij aan
vermoeidheid. Let op voedselcombinaties.

Beweging is nodig om het lichaam goed te laten functioneren en afvalstoffen te
kunnen afvoeren. Beweging geeft energie.

Vermijd of verminder de stress door te ontspannen. Ga mediteren, doe aan yoga of
neem een ontspanningsmassage.

Verdwijnt de vermoeidheid niet met deze tips, kom langs of ga naar de huisarts.

Andere lichamelijke klachten

Selecteer een van de onderstaande onderwerpen voor meer informatie over de onderstaande klachten.

Darmklachten

Onze darmen zijn heel belangrijk. Ze worden dan ook wel ons 2e brein genoemd.

Verstoring hormonen

Heel veel in ons lichaam wordt aangestuurd door hormonen. Hormonen reageren op de voedingsstoffen in ons lichaam.

Pijn

Pijn is een veel voorkomend fenomeen dat kan ontstaan als gevolg van artrose, lage rugklachten en van nog veel meer aandoeningen en klachten.

Spierklachten

Ontspanning is noodzakelijk. Aan het einde van de dag moet je weer tot rust komen om later op de avond de slaap kunnen vatten.

Stress

Stress…… het lijkt wel een besmettelijke ziekte. Je hoort telkens mensen over stress praten of ze zijn gestrest.

Cora Salutem IQ

Wat kan je van mij verwachten?

De ervaring met vermoeidheid is dat het een veel voorkomende klacht is. Vermoeidheid hoort ook bij verschillende ziektebeelden. Vermoeidheid kan komen door slechte voeding, slecht slaappatroon, stress, problemen met de darmen allergieën, overgevoeligheden voor bepaald voedsel. 

Omdat het zoveel voorkomend symptoom is waaraan niet één oorzaak is toe te wijzen, moet wel onderzocht worden wat de oorzaak is.

CONTACT

E-mail: info@salutemiq.nl
 
Telefoon: 06 12895178

NEEM CONTACT OP