STREVEN NAAR EEN GEZOND LEVEN

Blijf gezond door beweging

Bewegen is goed voor lichaam en geest. Het lichaam maakt door activiteit endorfine vrij, dit geeft een goed gevoel. Beweging heeft vele voordelen, zoals het masseren van de darmen, het behouden van de spieren en de spierspanning. De kreet “use it or lose it” is zeker van toepassing op het spierstelsel. Heb je veel zittend werk en verricht je daarnaast weinig inspanning is de kans groot dat je spiermassa en spiersterkte verliest.

 

Use it or Lose it

Use it or Lose it, een veel gebruikte kreet die heel kort maar krachtig aangeeft wat het effect is als je iets niet gebruikt. Om goed te kunnen functioneren heb je nu eenmaal spieren nodig. Door ze te gebruiken oefen je de spieren en behoud je kracht. De conditie van de spieren bepalen ook je lichaamshouding.

Een getraind lichaam heeft een goede houding. Wanneer je de spieren niet aanzet tot beweging dan verlies je op den duur spiermassa en daarmee ook je spierkracht. Wanneer je veel zittend werk verricht, ontstaan er rugklachten, krijg je zwakke beenspieren en je houding verslechterd. Dit zijn enkele voorbeelden van het niet gebruiken van de spieren. Kortom, blijf in beweging om goed te kunnen functioneren.

Core als basis voor beweging​

Wat is je core? Je kan het omschrijven als het centrum van jouw lichaam. Het centrum van jouw lichaam bevat alle spieren van schouders tot het bekken. Ze zijn de verpakking van de buik- en borstholte ook wel de romp genoemd. In de romp bevinden zich de vitale organen. De Rompspieren zijn een onderdeel van de bescherming en zorgen ervoor dat alle organen op de plek blijven waar ze horen.

De kracht van de rompspieren bepalen de houding. Door de spieren van de romp kunnen we lopen en balans houden. Sterke rompspieren zijn van belang voor bescherming wervelkolom en een correcte lichaamshouding. Dit resulteert zich in minder rugklachten en minder kans op blessures.

Salutem IQ Bewegen is de norm

NORM voor bewegen

De Nederlandse norm voor bewegen voor behoud van gezondheid is tenminste vijf dagen 30 minuten matig intensieve lichaamstraining. Dit wil zeggen: Dat tijdens het bewegen je nog een langdurig gesprek kan voeren en niet moe wordt, zoals  huishoudelijke klusjes, fietsen en/of wandelen.

Onderzoek heeft aangetoond wanneer de persoon vijf tot zes uur achter elkaar zit en veel tot intensief sport nog steeds gezondheidsrisico’s loopt. Het blijft belangrijk om regelmatig van je plek te lopen of te staan, door bijvoorbeeld staand overleg te voeren.

Het verschil tussen sport en bewegen ligt voornamelijk in de intensiteit. Bij sporten gaat de hartslag en ademhaling omhoog en je begint te zweten. Je moet moeite doen om de activiteit uit te voeren. In tegenstelling tot sporten is bewegen minder vermoeiend. Bewegen doe je gedurende de dag in zowel vrije tijd als tijdens het werk, zoals lopen, tuinieren etc.

“Bewegen is leven, leven is bewegen.” (Erik Scherder, boek Laat je hersenen niet zitten)

MOGELIJKHEDEN GEZOND LEVEN

Selecteer een van de onderstaande onderwerpen voor meer informatie over gezond leven.

Voeding

Gezonde voeding is één van pijlers van een goede gezondheid. Andere pijlers zijn geschikte supplementen en regelmatige beweging.

Immuunsysteem

We weten inmiddels dat ons immuunsysteem voor een groot deel gevormd wordt in de darmen.

Ontspanning

Ontspanning is noodzakelijk. Aan het einde van de dag moet je weer tot rust komen om later op de avond de slaap kunnen vatten.

Cora Salutem IQ

Mijn eigen zoektocht in beweging

Het lijkt wel dat iedere levensfase om een andere bewegingsvorm vraagt. Kan je jezelf er niet toe aanzetten te sporten of kost het te veel energie, dan is orthomoleculaire ondersteuning een mogelijkheid om uit te zoeken of het aan de vitamine- of mineraalstatus ligt.

Zelf heb ik diverse sporten beoefent om het lichaam en geest gezond en soepel te houden. En nog steeds vind ik het leuk om te sporten. Plezier geeft ook de energie en zin om het actief bezig te zijn.

Beweging geeft voldoening en houdt het lichaam in vorm en houdt ook de “mind” helder. Beweging zorgt voor goede circulatie van de Lymfe en bloed. Realiseer je ook dat bij het beoefenen van een sport de voeding  aanpassing nodig heeft, natuurlijk afhankelijk van hoe intensief er getraind wordt. Met orthomoleculaire therapie kan een bijdrage worden geleverd aan goed herstel en continuïteit in prestaties.

CONTACT

E-mail: info@salutemiq.nl
Telefoon: 06 12895178

NEEM CONTACT OP