STREVEN NAAR EEN GEZOND LEVEN

Darmklachten

Heeft u vaak last van de volgende darmklachten: diarree, obstipatie(verstopping), harde ontlasting, buikpijn, krampen, winderigheid, opgeblazen gevoel, vermoeidheid, misselijkheid? Dit zijn de meest voorkomende en gehoorde klachten bij problemen met de darmen. De klachten zorgen vaak voor ongemakken waarvoor je je geneert in gezelschap. Of het is zodanig erg dat je liever thuisblijft. Dit alles kan ontwrichtend werken op sociaalvlak, werk en kan het zelfs onmogelijk maken om iets te ondernemen.

 

Oorzaak van darmklachten

Een aantal factoren kunnen de oorzaak van darmklachten zijn. Het kan te maken hebben met verkeerde voeding, medicijngebruik, virusinfecties, bacteriën, parasieten, stress en onregelmatig leven. Vaak is het ook een combinatie van de genoemde oorzaken. Deze factoren hebben allemaal invloed op het darmmicrobioom.

Rol van de darmen

Onze darmen hebben een belangrijk rol, allereerst is het een onderdeel van jouw spijsvertering. Ze spelen een grote rol in ons immuunsysteem, gevoeligheid voor allergieën of overgevoeligheden voor bepaalde voedingsstoffen. Wanneer er een onbalans is in de darmen, dan volgt daaruit vaak dat je niet lekker in je vel zit. Door bijvoorbeeld de ziekte van Crohn aangetaste darm kan de opname van voedingsstoffen onvoldoende zijn. Door een slechte opname van voedingsstoffen ontstaan tekorten. Die tekorten kunnen bijdragen aan ontstaan van aandoeningen en ziekten en onder andere je immuunsysteem aantasten.

Salutem IQ voedsel

Antibiotica

In de behandeling van Crohn wordt antibiotica voorgeschreven. In het begin werkt het en verdwijnen de klachten om na verloop van tijd weer in alle hevigheid terug te keren. In de darmen huizen bacteriën die een belangrijke rol spelen in onze gezondheid. Het gebruik van antibiotica dood ook de goede bacteriën in de darm, hierdoor ontstaat er een onbalans.

Ontstaat er een onbalans (dysbacteriose) en gaan de foute bacteriën overheersen dan wordt het leefmilieu aangetast. De slijmlaag van de darmen is dan één van de onderdelen die vaak aangetast is. Hierdoor wordt de darmwand niet meer beschermd en kunnen er infecties ontstaan. Veelvuldig gebruik van antibiotica is niet bevorderend voor je darmen. Heb je daarnaast een verkeerd voedingspatroon, dan zal er regelmatig opvlamming plaatsvinden.

Salutem IQ spijsvertering

De spijsvertering begint in de mond

Vaak gaat het daar al fout. Voor een goed begin van de spijsvertering moet je voldoende kauwen. Daarna komt het voedsel via de slokdarm in de maag. De lage zuurgraad zorgt voor de verdere verwerking van o.a. de eiwitten. Na de maag komt het in de darmen, waar het na toevoeging van enzymen verder gaat. Via de darmen worden de vrijgekomen voedingsstoffen opgenomen. 

Wat niet wordt opgenomen, komt uiteindelijk in de vorm van ontlasting in de toiletpot terecht. Allerlei organen zijn belangrijk voor de spijsvertering en om die hun werk te laten doen zijn de opgenomen voedingsstoffen zeer belangrijk.

Andere lichamelijke klachten

Selecteer een van de onderstaande onderwerpen voor meer informatie over de onderstaande klachten.

Verstoring hormonen

Heel veel in ons lichaam wordt aangestuurd door hormonen. Hormonen reageren op de voedingsstoffen in ons lichaam.

Vermoeidheid

Normaal gesproken ben je alleen vermoeid bij een grote inspanning. Maar ben je elke dag vermoeid dan is dat niet normaal.

Pijn

Pijn is een veel voorkomend fenomeen dat kan ontstaan als gevolg van artrose, lage rugklachten en van nog veel meer aandoeningen en klachten.

Spierklachten

Ontspanning is noodzakelijk. Aan het einde van de dag moet je weer tot rust komen om later op de avond de slaap kunnen vatten.

Stress

Stress…… het lijkt wel een besmettelijke ziekte. Je hoort telkens mensen over stress praten of ze zijn gestrest.

Cora Salutem IQ

Wat kan je van mij verwachten?

Als eerste het vaststellen van de samenstelling van het darmmicrobioom. Daarna zal de basis voor een gezond voedingspatroon worden bekeken en/of een screening op glutenintolerantie en voedselallergieën.

CONTACT

E-mail: info@salutemiq.nl
 
Telefoon: 06 12895178

NEEM CONTACT OP